Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on lut 8, 2020 in Zdrowie |

Jedz orzechy nerkowca i zyskaj zdrowie!

Warto jeść orzechy i nie ma w tym nic odkrywczego. Pamiętajmy przy tym, że różne ich rodzaje mogą mieć odmienne właściwości. Na potrzeby tego tekstu skupimy się na orzechach nerkowca. Popularne Nerkowce wyróżniają się sporą ilością nie tylko samych składników odżywczych w nich zawartych, ale również ich wpływu na nasze zdrowie. Warto zatem im się przyjrzeć nieco bliżej.

Charakterystyka orzechów nerkowca

Nerkowce odznaczają się delikatnym, słodkim smakiem i są one owocem nerkowca zachodniego. Jest to drzewo z rodziny nadnerczowych i występuje ono głównie na obszarach części tropikalnej Brazylii. Do tego można je spotkać też Wietnamie, Indiach i Afryce Środkowej. Warto tu dodać, że orzechy te w odmianie brazylijskiej są większe i mają znacznie bardziej słodkawy posmak. Z kolei indyjska odmiana jest znacznie mniejsza i do tego mniej słodka, ale za to bardziej chrupka. Swoją nazwę orzechy te zawdzięczają one oczywiście wyglądowi, który jest zbliżony do nerki.

Orzechy nerkowca indeks glikemiczny i inne cenne właściwości

O tym, że orzechy są zdrowe, wiemy w zasadzie wszyscy. Co więcej, nie jest to tylko ogólne przekonanie, ale też teza poparta licznymi badaniami. Doskonałym przykładem są tu badania kanadyjskich i kameruńskich naukowców, którzy w piśmie “Molecular Nutrition & Food Research” opisali precyzyjnie ich wpływ na wzrost wchłaniania glukozy przez komórki mięśniowe. Tym samym znacząco wzrasta ich wrażliwość na insulinę. Warto dodać, że racji tego, że orzechy nerkowca indeks glikemiczny jest niski, bo wynosi 15, to powinni je do swojej diety włączyć diabetycy. Co więcej, to nie koniec i już garść orzechów nerkowca spożywana regularnie przyczynić może się do zgubienia nadmiernej ilości kilogramów. Kolejną istotną zaletą tej odmiany orzechów jest pozytywne oddziaływanie na układ krążenia Dzieje się tak za sprawą obecnych w orzechach składników mineralnych, które redukują możliwość wystąpienia zawału serca bądź miażdżycy. Za to odpowiedzialny jest choćby magnez, a z kolei potas to składnik mający wpływ na lepszą pracę serca i obniża też ciśnienie. Obecność witaminy K ma natomiast duży wpływ na optymalizację krzepliwości krwi. Idąc dalej to witaminy z grupy B, należą do istotnych sprzymierzeńców układu nerwowego, a do tego mają wpływ na poprawę pamięci i koncentrację.