Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on mar 4, 2020 in Pozostałe |

Przysmak z południowo-wschodniej Azji.

Kokos jest niezwykle pyszny. Ma delikatny smak i wręcz rozpływa się w ustach. Niemal wszyscy uwielbiają go w każdej postaci a można jeść go na wiele sposobów na przykład jako krem do ciast, w postaci mleczka kokosowego dodawanego do indyjskiego curry czy jako chipsy. Możliwości jest wiele, ale zawsze smakuje tak samo wspaniale.

Dzieci uwielbiają słodkości, ale rodzice powinni zadbać o to, aby desery były zdrowe.

Świetnym pomysłem będzie na przykład ciasto jogurtowe a do niego pyszny krem kokosowy z 3 składników. Takie danie zadowoli wszystkich łasuchów w domu. Przyrządzając potrawy samodzielnie mamy wpływ na to ile dodajemy do nich cukru, śmietany i innych kalorycznych składników, więc można sprawić, aby desery były zdecydowanie zdrowsze. Kokos w postaci kremu świetnie wypełni wnętrze ciasta, ale również nada mu niepowtarzalny smak i sprawi, że nie będzie ono suche.

Co zrobić, żeby uzyskać krem z kokosa?

Wystarczy kupić w sklepie wiórki kokosowe i cukier trzcinowy oraz śmietankę kremówkę. Później blendujemy osobno wiórki i oddzielnie cukier a następnie łączymy i mieszamy wszystko ze śmietanką. Sekretem udanego kremu jest dokładne starcie wiórków tak, aby po chwili w blenderze z suchych zrobiły się mokre. Tak przyrządzony dodatek można trzymać po prostu w kuchennej szafce lub w lodówce, ale wtedy stwardnieje i przed użyciem trzeba będzie go na dłużej wyjąć, aby się ogrzał i zrobił znowu płynny.

Kokos ma wiele wspaniałych właściwości odżywczych.

Po pierwsze, zawiera sporo błonnika, który przyspiesza perystaltykę jelit, a poza tym daje na długo uczucie sytości. Dla kobiet w ciąży istotna jest informacja, że zawiera kwas foliowy, a poza tym jest niezwykle bogaty w witaminy, dlatego jego jedzenie przynosi wiele korzyści dla naszego organizmu. Niepozorna roślina, która w dodatku jest smaczna to cud natury, który dzięki importerom mamy dostępny niemalże od ręki w każdym większym sklepie spożywczym. W marketach znajdziemy też kokos w innych formach oprócz naturalnej na przykład w postaci mleczka lub wody kokosowej.