Pages Menu
 

Categories Menu
Krem dostosowany do każdej cery - krem poprawiający owal twarzy ranking
Czy wierzysz w magiczną moc? Pewnie niejedna kobieta chciałaby wyglądać pięknie, szczególnie te panie doświadczone upływem lat martwią się o wygląd
Olejek arganowy do włosów, olejek arganowy do twarzy
Coraz częściej mówi się o zdrowym stylu życia - ma to także związek z używaniem jak najbardziej naturalnych kosmetyków. Kosmetyki naturalne nie należą do najtańszych,
Modelowanie sylwetki nie jest metodą odchudzania
Chyba każdy chciałby posiadać pięknie wyrzeźbioną sylwetkę. Aby móc się nią szczycić trzeba przestrzegać diety i właściwej wagi i na stałe włączyć w życie aktywność fizyczną.
Piękny uśmiech od zaraz
Piękny uśmiech jest dzisiaj bardzo ważny i może stać się wizytówką każdego z nas. Dlatego warto regularnie odwiedzać stomatologa, sięgnąć po produkty pomagające wybielić zęby oraz dbać o ogólną
Perfumeria Rybnik. Jak szukać perfum dla siebie. Wyszukiwarka perfum po nutach
Jeśli jesteś perfumoholiczką i kochasz testować nowe zapachy, na pewno chcesz poznać ich jak najwięcej i szukasz propozycji podobnych do swoich
Siła kobiet!
W grupie siła!
Może zabrzmi to dla niektórych feministycznie, ale nie ma to jak kobieca siła! Nie każda z nas czuje się komfortowo w towarzystwie mężczyzn na siłowni, dlatego dobrym pomysłem jest zapisanie
Dobry salon kosmetyczny - pedicure Wrocław
Na piękne i zadbane stopy trzeba pracować cały rok. Dzięki właściwej pielęgnacji podczas sezonu letniego odwdzięczą się zachwycającym wyglądem. W praktyce bywa tak, że są zaniedbywane

Posted by on wrz 14, 2020 in Pozostałe |

Sztuka gotowania

Sztuka gotowania

Nie każdy z nas obdarzony został taką skala głosu, która pozwalałaby nam na wykonywanie numerów operowych. Mało kto potrafi stworzyć przy pomocy pędzla dzieła, przy których chce się na dłużej przystanąć i zadumać. Nie każda osoba, która potrafi pisać jest w stanie stworzyć fabułę, która potrafić będzie wciągnąć czytelnika na długie godziny… Podobnie jest z gotowaniem.

 

Nie każdy z nas potrafi w kuchni stworzyć dania, które rozpieszczać będą kubki smakowe nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Nie każdemu z łatwością przychodzi podążanie za przepisem, o gotowaniu na podstawie tego, co podpowiada nam intuicja nie wspominając. Dla jednych kanapka z masłem i serem jest szczytem śniadaniowych uniesień, inni jak gdyby od niechcenia decydują się raczej na grzanki z zielonym groszkiem czy autorską wariację na temat hiszpańskiej tortilli… Gotowanie jest sztuką i potrzeba do niej wrodzonego talentu. Jest to jednak także czynność jak każda inna, i podobnie jak każdej innej czynności jej także można się nauczyć. Niestety wiele osób popełnia dość pospolity błąd, przez co przekreśla swoje szansę na sukces.

 

Błędem tym jest zbyt szybka próba zmierzenia się z wykonaniem bardzo skomplikowanego dania, do którego potrzebne jest spore doświadczenie i umiejętności. Im większe wyzwanie, tym większe ryzyko porażki, a im więcej takich porażek uzbiera się na koncie tym bliżej jest do całkowitego zniechęcenie i zaprzestania dalszych prób. Co więc robić? Otóż najlepszym wyjściem jest zacząć od podstaw. Takimi kulinarnymi podstawami mogą być na przykład omlety czy też … kanapki. Choć wydawać by się mogło, że potrawy z jakiem w roli głównej czy stare, poczciwe kanapki niczego nie mogą nas nauczyć – w rzeczywistości jest wręcz odwrotnie. Warto zauważyć, że w obu przypadkach mamy możliwość podejmowania kulinarnego ryzyka, eksperymentowania, łączenia nietypowych smaków, przyprawiania itd. Dzięki temu wyrobimy w sobie pewne nawyki, poznamy nasze mocne i słabe strony, przestaniemy bać się ryzyka – co zaprocentuje w przyszłości.