Pages Menu
 

Categories Menu
Redukcja blizn potrądzikowych. Laserowe usuwanie blizn Bielsko Biała
Trądzik to w dzisiejszych czasach bardzo częsta przypadłość, co więcej coraz częściej można spotkać się z tym, że występuje już nie tylko u nastolatków,
Klub fitness – dobry wybór dla odchudzających się
Wiele osób chciałoby schudnąć. Niestety zadanie nie jest łatwe i wymaga sporo czasu, poświęcenia i silnej motywacji do zmiany trybu życia. Na ogół trzeba zmienić swoje
Aby pajączki przestały nas szpecić - zamykanie naczynek
Dla wielu kobiet sporym problemem są popękane naczynka na twarzy. W szczególności nieestetyczne rumieńce na twarzy towarzyszą delikatnej i wrażliwej cerze. Pajączki
Kto może skorzystać z prania na telefon?
Pranie to jeden z tych obowiązków domowych, przed którym nie ma ucieczki. Ubrania szybko się brudzą, wymagają też częstego odświeżania. Dlatego, jeśli jesteś zapracowany możesz
Nowoczesne kosmetyki do mycia
Codzienna higiena i pielęgnacja ciała jest bardzo ważna. O swoje ciało każdy powinien dbać, używając przy tym odpowiednich kosmetyków. Najważniejsze są kosmetyki do mycia, których używa się
Najczęściej wybierane zabiegi kosmetyczne - salon kosmetyczny Warszawa Ursynów. Makijaż permanentny brwi i ust
Polki coraz chętniej korzystają z usług salonów kosmetycznych: rozwój kosmetologii, dostępność nowatorskich
Zmarszczki mimiczne: jak z nimi walczyć? Usuwanie zmarszczek mimicznych - zabiegi odmładzające Warszawa
Zmarszczki mimiczne są utrapieniem wielu kobiet: niektóre z nich dodają uroku, inne jednak chcemy za wszelką cenę

Posted by on wrz 14, 2020 in Pozostałe |

Sztuka gotowania

Sztuka gotowania

Nie każdy z nas obdarzony został taką skala głosu, która pozwalałaby nam na wykonywanie numerów operowych. Mało kto potrafi stworzyć przy pomocy pędzla dzieła, przy których chce się na dłużej przystanąć i zadumać. Nie każda osoba, która potrafi pisać jest w stanie stworzyć fabułę, która potrafić będzie wciągnąć czytelnika na długie godziny… Podobnie jest z gotowaniem.

 

Nie każdy z nas potrafi w kuchni stworzyć dania, które rozpieszczać będą kubki smakowe nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Nie każdemu z łatwością przychodzi podążanie za przepisem, o gotowaniu na podstawie tego, co podpowiada nam intuicja nie wspominając. Dla jednych kanapka z masłem i serem jest szczytem śniadaniowych uniesień, inni jak gdyby od niechcenia decydują się raczej na grzanki z zielonym groszkiem czy autorską wariację na temat hiszpańskiej tortilli… Gotowanie jest sztuką i potrzeba do niej wrodzonego talentu. Jest to jednak także czynność jak każda inna, i podobnie jak każdej innej czynności jej także można się nauczyć. Niestety wiele osób popełnia dość pospolity błąd, przez co przekreśla swoje szansę na sukces.

 

Błędem tym jest zbyt szybka próba zmierzenia się z wykonaniem bardzo skomplikowanego dania, do którego potrzebne jest spore doświadczenie i umiejętności. Im większe wyzwanie, tym większe ryzyko porażki, a im więcej takich porażek uzbiera się na koncie tym bliżej jest do całkowitego zniechęcenie i zaprzestania dalszych prób. Co więc robić? Otóż najlepszym wyjściem jest zacząć od podstaw. Takimi kulinarnymi podstawami mogą być na przykład omlety czy też … kanapki. Choć wydawać by się mogło, że potrawy z jakiem w roli głównej czy stare, poczciwe kanapki niczego nie mogą nas nauczyć – w rzeczywistości jest wręcz odwrotnie. Warto zauważyć, że w obu przypadkach mamy możliwość podejmowania kulinarnego ryzyka, eksperymentowania, łączenia nietypowych smaków, przyprawiania itd. Dzięki temu wyrobimy w sobie pewne nawyki, poznamy nasze mocne i słabe strony, przestaniemy bać się ryzyka – co zaprocentuje w przyszłości.