Pages Menu
 

Categories Menu
Jaki perfum do mnie pasuje? Poszukiwania idealnego zapachu - zamienniki perfum FM
Perfumy podobnie jak ubrania powinny podkreślać nasz charakter, wyrażać osobowość, być grzeczne, kiedy trzeba i kusić, gdy tego chcemy.
Nowoczesne kosmetyki do mycia
Codzienna higiena i pielęgnacja ciała jest bardzo ważna. O swoje ciało każdy powinien dbać, używając przy tym odpowiednich kosmetyków. Najważniejsze są kosmetyki do mycia, których używa się
Modelowanie sylwetki nie jest metodą odchudzania
Chyba każdy chciałby posiadać pięknie wyrzeźbioną sylwetkę. Aby móc się nią szczycić trzeba przestrzegać diety i właściwej wagi i na stałe włączyć w życie aktywność fizyczną.
Depilacja laserowa, laserowe usuwanie przebarwień Bielsko Biała
Gładkie, idealne i zadbane ciało jest bardzo pożądane, dlatego też kobiety dbają, aby zawsze prezentowało się ono w taki sposób. Depilacja obecnie jest równoznaczna
Woda kolońska a woda po goleniu. Kultowa woda kolońska kosztuje 125 zł
Wielu mężczyzn nie ma pojęcia czym różni się woda kolońska od wody po goleniu. To przecież wyglądające tak samo kosmetyki i od biedy można nawet używać
Woda kolońska do czego służy? Kolońska, czy po goleniu - którą wodę wybrać? Woda po goleniu a woda kolońska
Często słyszymy spotykamy się z pojęciami dotyczącymi zapachów takimi jak woda perfumowana, woda toaletowa, czy
Zadbaj o swoje stopy
Gabinety kosmetyczne oferują szeroką ofertę przeróżnych zabiegów, które mają poprawić stan cery, paznokci lub ogólne samopoczucie i wygląd. Coraz bardziej popularny staje się wykonywany nie w domu,

Posted by on wrz 14, 2020 in Pozostałe |

Sztuka gotowania

Sztuka gotowania

Nie każdy z nas obdarzony został taką skala głosu, która pozwalałaby nam na wykonywanie numerów operowych. Mało kto potrafi stworzyć przy pomocy pędzla dzieła, przy których chce się na dłużej przystanąć i zadumać. Nie każda osoba, która potrafi pisać jest w stanie stworzyć fabułę, która potrafić będzie wciągnąć czytelnika na długie godziny… Podobnie jest z gotowaniem.

 

Nie każdy z nas potrafi w kuchni stworzyć dania, które rozpieszczać będą kubki smakowe nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Nie każdemu z łatwością przychodzi podążanie za przepisem, o gotowaniu na podstawie tego, co podpowiada nam intuicja nie wspominając. Dla jednych kanapka z masłem i serem jest szczytem śniadaniowych uniesień, inni jak gdyby od niechcenia decydują się raczej na grzanki z zielonym groszkiem czy autorską wariację na temat hiszpańskiej tortilli… Gotowanie jest sztuką i potrzeba do niej wrodzonego talentu. Jest to jednak także czynność jak każda inna, i podobnie jak każdej innej czynności jej także można się nauczyć. Niestety wiele osób popełnia dość pospolity błąd, przez co przekreśla swoje szansę na sukces.

 

Błędem tym jest zbyt szybka próba zmierzenia się z wykonaniem bardzo skomplikowanego dania, do którego potrzebne jest spore doświadczenie i umiejętności. Im większe wyzwanie, tym większe ryzyko porażki, a im więcej takich porażek uzbiera się na koncie tym bliżej jest do całkowitego zniechęcenie i zaprzestania dalszych prób. Co więc robić? Otóż najlepszym wyjściem jest zacząć od podstaw. Takimi kulinarnymi podstawami mogą być na przykład omlety czy też … kanapki. Choć wydawać by się mogło, że potrawy z jakiem w roli głównej czy stare, poczciwe kanapki niczego nie mogą nas nauczyć – w rzeczywistości jest wręcz odwrotnie. Warto zauważyć, że w obu przypadkach mamy możliwość podejmowania kulinarnego ryzyka, eksperymentowania, łączenia nietypowych smaków, przyprawiania itd. Dzięki temu wyrobimy w sobie pewne nawyki, poznamy nasze mocne i słabe strony, przestaniemy bać się ryzyka – co zaprocentuje w przyszłości.