Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on paź 13, 2017 in Zdrowie |

Wegańska kuchnia

Obecnie coraz więcej słyszy się o diecie wyłącznie roślinnej, takiej która wyłączałaby spożycie produktów pochodzenia odzwierzęcego i opierała się jedynie na bezmięsnych daniach jakimi są produkty wegańskie. Dieta wegańska wyłącza spożycie mięsa (w tym również ryb i owoców morza), mleka i przetworów mlecznych oraz jajek. Weganie produkty wegańskie wykorzystują na co dzień swojej kuchni do przygotowania wielu smacznych i zdrowych dań.

 

Praktycznie każda potrawa może zostać przygotowana również w wersji niewymagającej użycia produktów pochodzenia zwierzęcego. Dobrym pomysłem dla osób, które chcą się przekonać o tym jak na co dzień jedzą weganie będzie na przykład przygotowanie wegańskiego leczo, albo potrawki, którymi można zastąpić chociażby gulasz, czy też potrawkę z kurczakiem. Do ich zrobienia wystarczą warzywa i strączki, takie jak fasola, ciecierzyca, czy soja. Można również wykorzystać tofu lub wegańskie parówki, które coraz częściej można już kupić w supermarketach w każdym większym mieście.