Jadalne grzyby, które pojawiają się wiosną
Prawie każdy z nas lubi wybierać się do lasu w poszukiwaniu grzybów. Niestety, coraz częściej zdarza się, że nie wracamy z grzybobrania z pełnym koszem. Taki stan rzeczy może nas martwić. Jednak istnieje pewne rozwiązanie tego problemu. Zamiast wybierać się do lasu jesienią, możemy wybrać porę wiosenną. Wtedy niekoniecznie musimy szukać grzybów jadalnych wiosennych w lasach, lecz na polach, łąkach, w łęgach oraz na miedzach.
W lasach iglastych spotkasz szyszkówkę świerkową. Jak wskazuje nazwa, te grzyby jadalne wiosenne wyrastają z szyszek. Kapelusik szyszkówki jest jadalny. Jest smacznym dodatkiem do zup, sałatek, sosów, a także może być dobrym dodatkiem dla dań wykwintnych.
Również w lasach iglastych znajdziemy innego grzyba jadalnego wiosennego. Jest nim krążkownica wrębiasta. Rośnie ona przy pniach drzew. Owocniki są koloru brązowego o sporej wielkości. Grzyb ten jest, jak najbardziej, jadalny. Można go dodawać do różnego rodzaju sałatek.
Rozejrzyjmy się wnikliwiej po lesie, a znajdziemy kustrzebkę pęcherzykowatą. Dojrzewające owocniki przypominają czarki. Jest grzybem jadalnym wiosennym, lecz trzeba zaznaczyć, że nie smakuje zbyt dobrze. Z tego powodu, wiele osób, gdy napotka tego grzyba, po prostu go omija i nie zrywa.
A Ty, zamierzasz wybrać się na spacer do lasu lub na łąkę w porze wiosennej? Faktem jest, że wiosenne grzybobranie różni się tym od jesiennego, że nie spotkamy w lesie tylu gatunków grzybów. Jednak każdy spacer jest przyjemny i zdrowy, wobec tego nie warto, w tak piękną pogodę, siedzieć w domu.
Najnowsze komentarze