Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on maj 29, 2017 in Zdrowie |

Buraki w codziennej diecie

Buraki to dosyć popularne warzywo obecne w naszej kuchni pod bardzo wieloma różnymi postaciami. Barszcz czerwony ugotowany na wielkich kawałkach, tarte buraczki podawane jako dodatek do obiadu, czy nawet bardziej nowoczesne kotlety z buraków lub sałatka z buraczkami i ulubionymi dodatkami. Wszystkie te posiłki nawet nieświadomie są naszym sprzymierzeńcem w walce z anemią. Choć brzmi dla większości dość odlegle niedokrwistość jest częstą przypadłością ludzi. Sok z buraków anemia nie lubi, mówiąc dość kolokwialnie. Spożywając buraki w takiej postaci skutecznie walczymy z niedoborami żelaza.

 

Warto o tym pamiętać, gdy tylko poczujemy się bardziej niż normalnie zmęczeni. Gdy wyda nam się, że nasze osłabienie, spadający poziom koncentracji w pracy czy szkole jest większy niż na codzień. Musimy wiedzieć, że hemoglobina jest odpowiedzialna za jeden z najważniejszych procesów odbywających się w naszym organizmie, otóż odprowadza dwutlenek węgla i dostarca tlen do wszystkich narządów i tkanek naszego ciała. Soki to prosty, tani i przede wszystkim bardzo szybki sposób na dostarczanie ważnych składników odżywczych do naszej diety.