3 sposoby na zwiększenie ilości warzyw w diecie.
Najnowsza Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia mówi jasno – podstawę zdrowo zbilansowanej diety muszą stanowić różnokolorowe warzywa i owoce.
Specjaliści zalecają dodatkowo, aby warzyw w diecie było więcej niż owoców i że powinny stanowić aż połowę talerza w każdym posiłku. Jak to zrobić? Przekonaj się, że zdrowa dieta nie musi być nudna i bez smaku! Przede wszystkim nie popadaj w rutynę. Nie smakuje ci gotowany brokuł? Nie ma sprawy, spróbuj go na surowo albo upiecz. Zaserwuj sobie kolorowe warzywne frytki lub chipsy, podane z odpowiednim dipem zasmakują każdemu. A może koktajl z nielubianym szpinakiem? Albo lody buraczkowe? Serwuj warzywa na różne sposoby to najlepsza metoda zwiększenia różnorodności w diecie.
Jeszcze lepszym sposobem jest dodawanie różnych warzyw do dań, które już lubisz. Spróbuj urozmaicić ulubiony sos do spaghetti dodatkową porcją pietruszki lub selera. Dzięki temu wzbogacisz dodatkowo smak potrawy. I najważniejsze – daj sobie czas. Przyzwyczajenie się do nowych smaków to nie kwestia pojedynczego skosztowania. Nie przekreślaj warzywnego dania, może wystarczy dodać innych przypraw i ziół, aby ci zasmakowało?
Statystyki są bezlitosne – co drugi Polak cierpi z powodu nadwagi lub otyłości, a w przyszłości będzie cierpiał na choroby z nią związane. Zadbaj o siebie, wprowadź warzywa i zdrowe przekąski do swojego talerza i nie daj się chorobom.
Najnowsze komentarze