Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on lut 15, 2021 in Zdrowie |

Płynne złoto czyli miód z mniszka lekarskiego

Miód z mniszka lekarskiego jest wyjątkowo zdrowy i niestety niezbyt często spotykany. Warto jednak posiadać go w swojej spiżarni, ponieważ posiada wiele cennych właściwości leczniczych i uznawany jest jako jeden z najzdrowszych produktów pszczelarskich, które są dostępne w Polsce.

Płynne złoto czyli miód z mniszka lekarskiego

Przede wszystkim miód z mniszka lekarskiego wpływa na ochronę wątroby, ponieważ odpowiada za obniżenie w niej poziomu lipidów. Dodatkowo, zwiększa również efekt żółciopędny, dzięki obecności choliny w składzie, która sprzyja również wspomaganiu prawidłowego funkcjonowania dróg żółciowych. Produkt wzmacnia również układ odpornościowy, może być również stosowany jako środek osłonowy w trakcie długotrwałego przyjmowania antybiotyków. Jeśli zachorujemy na stany zapalne żołądka, wątroby bądź pęcherzyka żółciowego, warto wtedy sięgnąć właśnie po miód z mniszka lekarskiego. Jego stosowanie zalecane jest również w przypadku występowania niedokrwistości spowodowanej niedostatkiem żelaza w diecie.

Miód z mniszka lekarskiego wywiera potwierdzone działanie moczopędne, co oznacza, że niezwykle skutecznie oczyszcza on organizm z toksyn. Dodatkowo łagodzi niestrawność i przynosi wyraźną ulgę w schorzeniach reumatycznych oraz w stanach psychofizycznego zmęczenia czy wyczerpania. Miód z mniszka posiada również glukozę i fruktozę, a także wiele garbników, które wykazują działanie antybakteryjne, przeciwświądowe i przeciwzapalne. Dodatkowo, dzięki zawartości flawonoidów zmniejszeniu ulega ryzyko występowania zmian nowotworowych i chorób układu krążenia, co dodatkowo opóźnia procesy starzenia.

Aspargina, zawarta w miodzie z mniszka lekarskiego wspiera procesy myślowe, dzięki czemu jego spożywanie poleca się osobom pracującym umysłowo oraz uczącym się. A zawarta inulina słynie ze swoich właściwości ochronnych i zabezpiecza jelita przed infekcjami. Miód zawiera także triterpeny, których zadaniem jest zmniejszanie skurczów mięśni naczyń krwionośnych, dzięki czemu następuje obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.