Jakie mleko jest najzdrowsze?
Jest kilka rodzajów mleka które bogate są wartości odżywcze. Na przykład mleko migdałowe jest doskonałym wyborem dla osób z alergią, na nabiał, soję czy ryż.
Bogaty, słodki, orzechowy smak sprawia, że wspaniale sprawdza się jako baza koktajli, dodatków do kawy kremów i wypieków. Mleko migdałowe to naturalne źródło wapnia, witaminy E, A, D, żelaza i magnezu. Zawiera mało białka oraz mniej witamin z grupy B niż mleko krowie. Mleko ryżowe natomiast produkowane jest ugotowanego ryżu, najczęściej brązowego, jego syropu lub skrobi ryżowej z dodatkiem wody. Prawie nie posiada białka i wapnia, zawiera więcej węglowodanów niż mleko krowie.
Mleko ryżowe jest dla osób które, nie tolerują laktozy, soi czy orzechów. Jest uważany za najmniej alergenne. Mleko z nasion konopi natomiast zawiera więcej wapnia i fosforu niż mleko krowie, nie ma w swoim składzie psychoaktywnych substancji kojarzonych z marihuany.Jest bogate w kwasy omega 3 i 6. Mleko z konopii jest gęstsze i bardziej orzechowe niż sojowe czy ryżowe. Jest wolne od wszelkich alergenów, przez co jest wspaniałą alternatywą dla mleka zwierzęcego. Mleko owsiane jest wytworzone z kaszy owsianej filtrowanej wody, nieraz także innych zbóż ziaren takich jak pszenżyto, jęczmień, ryż brązowy czy soja. Ma łagodny orzechowy smak, z nutą słodyczy i lekką konsystencją. Zawiera więcej węglowodanów od mleka krowiego i o połowę mniej białka, ze względu na obecność glutenu nie nadaje się dla osób z celiakią.
Najnowsze komentarze