Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on gru 18, 2020 in Zdrowie |

Najzdrowszy, oraz najlepszy olej do smażenia. Sprawdź, czym się kierować podczas jego wyboru.

Szukasz pomysłu na smaczne i zdrowe dania, również te, przygotowywane na głębokim tłuszczu? Nim znajdziesz odpowiedni przepis dla siebie, koniecznie upewnij się, że masz wszystko co potrzebne do ich przygotowania, w tym odpowiedni tłuszcz, który nie wpłynie negatywnie na smak i jakość dania.

Dania smażone od wielu lat cieszą się dużym zainteresowaniem. Są smaczne, sycące oraz szybkie w przygotowywaniu. Sposób ich przyrządzania, nie wymaga zastosowania dodatkowej obróbki termicznej, dzięki czemu danie zrobimy w ekspresowym tempie. Niestety, w przygotowywaniu dania smażonego, istotne jest spełnienie kilku, bardzo ważnych elementów, na przykład dobranie odpowiedniego tłuszczu. Jaki to tłuszcz? Czy zdecydować się na masło, czy może olej?

Jaki tłuszcz do smażenia wybrać?

Na rynku nie brakuje tłuszczu. Dostępne jest masło, oliwa z oliwek, olej a nawet margaryny, które przeznaczone są do przygotowywania dań. Niestety, nie każdy tłuszcz nadaje się do smażenia. Aby móc przygotować potrawę smażoną, trzeba kierować się kilkoma cennymi wskazówkami. Istotny jest poziom dymienia oraz utlenianie, Jeśli użyty do przyrządzania potraw tłuszcz, nie jest odporny na wysoką temperaturę, to zamiast usmażyć danie, stracimy tylko czas, oraz zmarnujemy składniki. Szybko palący się tłuszcz, nie tylko będzie szkodliwy, ale również nie usmaży dania, przez co będzie nadawał się tylko do wyrzucenia, dlatego najlepiej zdecydować się na olej.

Olej do smażenia. Czym kierować się podczas jego wyboru? Jaki olej do smażenia najzdrowszy?

Odpowiedni olej do smażenia, powinien być źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Powinien cechować się dużym poziomem dymienia oraz być odporny na utlenianie. Takim tłuszczem jest rafinowany olej rzepakowy. Jest on powszechnie dostępny. W dodatku jest tani, a jego neutralny zapach i smak, umożliwia przygotowanie wielu smacznych i prostych dan, w zaledwie kilka minut. Jeśli planujesz przygotowywanie smażonych potraw, koniecznie kup olej rzepakowy.