Pages Menu
 

Categories Menu
Przygotuj się na następne lato!
W sezonie jesiennym i zimowym co roku zauważa się w polskim społeczeństwie przyrost wagi. Wiele osób jesienią przestaje aktywnie uprawiać sport i kiedy jest zimno zaczyna więcej jeść, co
Jak dbać o skórę zimą? Oliwka dla dzieci johnsons baby - oliwka w żelu
Pielęgnacja skóry ciała podczas zimnych miesięcy może być bardzo trudna. Niskie temperatury i ciepła, nieprzewiewna odzież sprawiają, że skóra wymaga
Jak wspomóc swoją walkę z kilogramami? Bezpieczne tabletki na odchudzanie - green coffee plus, acai berry 900: opinie
Odchudzanie może być niezwykle długim i żmudnym procesem: szczególnie, gdy posiadamy nieodpowiednie
Odżywki do rzęs: czy warto je stosować? Regenerum do rzęs - ranking odżywek do rzęs: moralash
Wiele kobiet jest niezadowolonych ze swoich rzęs: łamliwość, nadmierne wypadanie czy niedostateczna objętość powodują, że oprawa
Szampony bez chemii - naturalny szampon do włosów nawilżający bez SLS
Włosy to bez wątpienia wizytówka i atrybut kobiecości, dlatego też panie skrupulatnie dbają o nie i starają się, aby zawsze ładnie się prezentowały.
Kto może skorzystać z prania na telefon?
Pranie to jeden z tych obowiązków domowych, przed którym nie ma ucieczki. Ubrania szybko się brudzą, wymagają też częstego odświeżania. Dlatego, jeśli jesteś zapracowany możesz
Gabinet kosmetyczny - miejsce dla urody
Zadbaj o siebie i odpocznij
Każda kobieta lubi dbać o siebie. Jedne poświęcają na takie czynności więcej a inne mniej czasu. Niewątpliwie jednak każda pani lubi czuć się dobrze

Posted by on kwi 30, 2019 in Zdrowie |

Rodzaje mleka.

Rodzaje mleka.

Jest wiele rodzajów mleka na przykład pochodzące od zwierząt, ale również i mleko orzechowe, owsiane sojowe czy konopne. Są również mleko migdałowe, kokosowe, słonecznikowe, sezamowe i z orzechów nerkowca.

 

Zwolennicy tradycyjnego mleka podnoszą najczęściej argument wysokiej zawartości wapnia w mleku krowim. Wapń jest przecież podstawowym składnikiem nie tylko kości jest też przekaźnikiem impulsów niezbędny w krzepnięciu krwi, skurczu mięśni, w wydzielaniu hormonu. Jednak zawartość wapnia w orzechach migdałach czy nasionach sezamu nie dość że jest wyższa niż w mleku krowim, to jeszcze towarzyszy jej występowanie innych pierwiastków w proporcjach gwarantujących łatwe przyswajanie.

 

Pod wpływem temperatury wapń mleczny przechodzi w postać nieorganiczną, bardzo źle przyswajalne przez organizm pasteryzowane mleko zakwasza nasz organizm, czyli okrada go z części zapasów wapnia. Natomiast cechą wspólną mlek roślinnych jest to że nie zawierają laktozy oraz tłuszczów nasyconych. Wyjątkiem jest mleko kokosowe: co prawda bogate w tłuszcze nasycone, ale składające się z krótkich i średnich łańcuchów, które organizm szybko zamienia w energię, zamiast przechowywać w postaci tłuszczu. Mleko sojowe jest najpopularniejsze, jest polecane diabetykom, stabilizuje poziom glukozy we krwi, ma tyle samo białka co mleko krowie i porównywalną ilość węglowodanów, natomiast mleko migdałowe jest doskonałym wyborem dla osób z alergią na nabiał, stoję czy ryż.