Pages Menu

Categories Menu
Przygotuj się na następne lato!
W sezonie jesiennym i zimowym co roku zauważa się w polskim społeczeństwie przyrost wagi. Wiele osób jesienią przestaje aktywnie uprawiać sport i kiedy jest zimno zaczyna więcej jeść, co
Woda kolońska do czego służy? Kolońska, czy po goleniu - którą wodę wybrać? Woda po goleniu a woda kolońska
Często słyszymy spotykamy się z pojęciami dotyczącymi zapachów takimi jak woda perfumowana, woda toaletowa, czy
Woda kolońska czy toaletowa. Rodzaje zapachów - woda toaletowa i kolońska. Dowiedz się o pochodzeniu nazwy woda kolońska
Wiele osób nie zwraca uwagi na rzeczywiste przeznaczenie zapachów. Wodę perfumowaną, toaletową i
Kobiecy i modny Lublin
Sukienki damskie to ponadczasowy element kobiecej garderoby. Nic tak nie sprawia, że każda z nas czuje się dziewczęco, pewnie siebie i elegancko, jak właśnie sukienka. To nic innego, jak kwintesencja
Perfumeria Olsztyn. Różne rodzaje zapachów i zaufane perfumerie. Woda toaletowa a woda kolońska
Wiele osób nie widzi różnicy między wodą kolońską, a toaletową. Przecież obie towarzyszą nam w codziennych zabiegach w naszej
Aby pajączki przestały nas szpecić - zamykanie naczynek
Dla wielu kobiet sporym problemem są popękane naczynka na twarzy. W szczególności nieestetyczne rumieńce na twarzy towarzyszą delikatnej i wrażliwej cerze. Pajączki
3 naturalne sposoby na dbanie o cerę
Twarz i jej skóra to część ciała na którą zwracamy największą uwagę patrząc na kogoś. Jest to element, który zapamiętujemy przy pierwszym spotkaniu najlepiej. Nic dziwnego więc, że

Posted by on kwi 30, 2019 in Zdrowie |

Rodzaje mleka.

Rodzaje mleka.

Jest wiele rodzajów mleka na przykład pochodzące od zwierząt, ale również i mleko orzechowe, owsiane sojowe czy konopne. Są również mleko migdałowe, kokosowe, słonecznikowe, sezamowe i z orzechów nerkowca.

 

Zwolennicy tradycyjnego mleka podnoszą najczęściej argument wysokiej zawartości wapnia w mleku krowim. Wapń jest przecież podstawowym składnikiem nie tylko kości jest też przekaźnikiem impulsów niezbędny w krzepnięciu krwi, skurczu mięśni, w wydzielaniu hormonu. Jednak zawartość wapnia w orzechach migdałach czy nasionach sezamu nie dość że jest wyższa niż w mleku krowim, to jeszcze towarzyszy jej występowanie innych pierwiastków w proporcjach gwarantujących łatwe przyswajanie.

 

Pod wpływem temperatury wapń mleczny przechodzi w postać nieorganiczną, bardzo źle przyswajalne przez organizm pasteryzowane mleko zakwasza nasz organizm, czyli okrada go z części zapasów wapnia. Natomiast cechą wspólną mlek roślinnych jest to że nie zawierają laktozy oraz tłuszczów nasyconych. Wyjątkiem jest mleko kokosowe: co prawda bogate w tłuszcze nasycone, ale składające się z krótkich i średnich łańcuchów, które organizm szybko zamienia w energię, zamiast przechowywać w postaci tłuszczu. Mleko sojowe jest najpopularniejsze, jest polecane diabetykom, stabilizuje poziom glukozy we krwi, ma tyle samo białka co mleko krowie i porównywalną ilość węglowodanów, natomiast mleko migdałowe jest doskonałym wyborem dla osób z alergią na nabiał, stoję czy ryż.