Pages Menu
 

Categories Menu
Wybierajmy naturalne składniki.
Henna.
To naturalny barwnik z liści i pędów rośliny lawsonii, która powstaje po sproszkowaniu i ugotowaniu liści. Substancja zostaje wysuszona, przy czym nie traci swoich walorów barwiących.
Zabieg
Perfumeria Rybnik. Jak szukać perfum dla siebie. Wyszukiwarka perfum po nutach
Jeśli jesteś perfumoholiczką i kochasz testować nowe zapachy, na pewno chcesz poznać ich jak najwięcej i szukasz propozycji podobnych do swoich
Sprawdzony sposób na ładną sylwetkę
Obecnie coraz więcej siłowni oferuje zajęcia z instruktorem oraz skomplikowane programy treningowe. Coraz bardziej popularne stają się również takie aktywności jak zajęcia na basenie,
Passionata - biustonosze dla zmysłowych i romantycznych
Passionata to pochodząca z Francji marka produkująca damską bieliznę. Należy ona do grupy Chantelle, która działa w branży bieliźniarskiej już od końca XIX wieku.
Talia osy na lato
Jak utrzymać talię osy? Na to pytanie próbuje znaleźć wiele osób szczególnie w okresie wiosennym, kiedy czas pozbyć się zbędnych kilogramów i przygotować się do letnich przygód. Aktywności poza domem
Beta alanina – skuteczny aminokwas
Wiele osób trenujących w celu osiągnięcia przyrostu tkanki mięśniowej i uzyskania pięknej rzeźby sylwetki rozważa wspomaganie tego procesu przy pomocy różnych preparatów i odżywek. Warto
Zadbaj o swoje zdrowie i urodę!
Coraz więcej osób decyduje się na korzystanie z profesjonalnych usług gabinetów kosmetycznych, ponieważ przynoszą one zdecydowanie lepsze i szybsze efekty niż zabiegi wykonywane samodzielnie

Posted by on gru 18, 2020 in Zdrowie |

Najzdrowszy, oraz najlepszy olej do smażenia. Sprawdź, czym się kierować podczas jego wyboru.

Najzdrowszy, oraz najlepszy olej do smażenia. Sprawdź, czym się kierować podczas jego wyboru.

Szukasz pomysłu na smaczne i zdrowe dania, również te, przygotowywane na głębokim tłuszczu? Nim znajdziesz odpowiedni przepis dla siebie, koniecznie upewnij się, że masz wszystko co potrzebne do ich przygotowania, w tym odpowiedni tłuszcz, który nie wpłynie negatywnie na smak i jakość dania.

Dania smażone od wielu lat cieszą się dużym zainteresowaniem. Są smaczne, sycące oraz szybkie w przygotowywaniu. Sposób ich przyrządzania, nie wymaga zastosowania dodatkowej obróbki termicznej, dzięki czemu danie zrobimy w ekspresowym tempie. Niestety, w przygotowywaniu dania smażonego, istotne jest spełnienie kilku, bardzo ważnych elementów, na przykład dobranie odpowiedniego tłuszczu. Jaki to tłuszcz? Czy zdecydować się na masło, czy może olej?

Jaki tłuszcz do smażenia wybrać?

Na rynku nie brakuje tłuszczu. Dostępne jest masło, oliwa z oliwek, olej a nawet margaryny, które przeznaczone są do przygotowywania dań. Niestety, nie każdy tłuszcz nadaje się do smażenia. Aby móc przygotować potrawę smażoną, trzeba kierować się kilkoma cennymi wskazówkami. Istotny jest poziom dymienia oraz utlenianie, Jeśli użyty do przyrządzania potraw tłuszcz, nie jest odporny na wysoką temperaturę, to zamiast usmażyć danie, stracimy tylko czas, oraz zmarnujemy składniki. Szybko palący się tłuszcz, nie tylko będzie szkodliwy, ale również nie usmaży dania, przez co będzie nadawał się tylko do wyrzucenia, dlatego najlepiej zdecydować się na olej.

Olej do smażenia. Czym kierować się podczas jego wyboru? Jaki olej do smażenia najzdrowszy?

Odpowiedni olej do smażenia, powinien być źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Powinien cechować się dużym poziomem dymienia oraz być odporny na utlenianie. Takim tłuszczem jest rafinowany olej rzepakowy. Jest on powszechnie dostępny. W dodatku jest tani, a jego neutralny zapach i smak, umożliwia przygotowanie wielu smacznych i prostych dan, w zaledwie kilka minut. Jeśli planujesz przygotowywanie smażonych potraw, koniecznie kup olej rzepakowy.