Pages Menu
 

Categories Menu
Różne rodzaje lakierów do paznokci
Zadbane dłonie stanowią wizytówkę kobiety. Oprócz odpowiednio nawilżonej skóry, równie istotne są również piękne paznokcie. Można stawiać na naturalny wygląd lub wykończyć je z odrobiną
Czy warto kupować ubranka z paskami dla dzieci?
Paski - ponadczasowe rozwiązanie w modzie dziecięcej
Paski to ponadczasowe rozwiązanie, jeśli chodzi o odzież dla dzieci. Z odpowiednio dobranymi elementami (na przykład
Gabinet kosmetyczny - miejsce dla urody
Zadbaj o siebie i odpocznij
Każda kobieta lubi dbać o siebie. Jedne poświęcają na takie czynności więcej a inne mniej czasu. Niewątpliwie jednak każda pani lubi czuć się dobrze
Depilacja laserowa najtaniej we Wrocławiu
Nikt nie lubi zbędnego owłosienia. Takowe nie prezentuje się w sposób estetyczny. Nie ma szans by performatywne zapędy niektórych gwiazd estrady przekonały kobiety, że owłosienie
Redukcja blizn potrądzikowych. Laserowe usuwanie blizn Bielsko Biała
Trądzik to w dzisiejszych czasach bardzo częsta przypadłość, co więcej coraz częściej można spotkać się z tym, że występuje już nie tylko u nastolatków,
Beta alanina – skuteczny aminokwas
Wiele osób trenujących w celu osiągnięcia przyrostu tkanki mięśniowej i uzyskania pięknej rzeźby sylwetki rozważa wspomaganie tego procesu przy pomocy różnych preparatów i odżywek. Warto
Modelowanie sylwetki nie jest metodą odchudzania
Chyba każdy chciałby posiadać pięknie wyrzeźbioną sylwetkę. Aby móc się nią szczycić trzeba przestrzegać diety i właściwej wagi i na stałe włączyć w życie aktywność fizyczną.

Posted by on kw. 30, 2019 in Zdrowie |

Rodzaje mleka.

Rodzaje mleka.

Jest wiele rodzajów mleka na przykład pochodzące od zwierząt, ale również i mleko orzechowe, owsiane sojowe czy konopne. Są również mleko migdałowe, kokosowe, słonecznikowe, sezamowe i z orzechów nerkowca.

 

Zwolennicy tradycyjnego mleka podnoszą najczęściej argument wysokiej zawartości wapnia w mleku krowim. Wapń jest przecież podstawowym składnikiem nie tylko kości jest też przekaźnikiem impulsów niezbędny w krzepnięciu krwi, skurczu mięśni, w wydzielaniu hormonu. Jednak zawartość wapnia w orzechach migdałach czy nasionach sezamu nie dość że jest wyższa niż w mleku krowim, to jeszcze towarzyszy jej występowanie innych pierwiastków w proporcjach gwarantujących łatwe przyswajanie.

 

Pod wpływem temperatury wapń mleczny przechodzi w postać nieorganiczną, bardzo źle przyswajalne przez organizm pasteryzowane mleko zakwasza nasz organizm, czyli okrada go z części zapasów wapnia. Natomiast cechą wspólną mlek roślinnych jest to że nie zawierają laktozy oraz tłuszczów nasyconych. Wyjątkiem jest mleko kokosowe: co prawda bogate w tłuszcze nasycone, ale składające się z krótkich i średnich łańcuchów, które organizm szybko zamienia w energię, zamiast przechowywać w postaci tłuszczu. Mleko sojowe jest najpopularniejsze, jest polecane diabetykom, stabilizuje poziom glukozy we krwi, ma tyle samo białka co mleko krowie i porównywalną ilość węglowodanów, natomiast mleko migdałowe jest doskonałym wyborem dla osób z alergią na nabiał, stoję czy ryż.